To je taková pohoda, odložit tu dobrotu s čokoládovou polevou na verandu a počkat maximálně deset minut, než ji budete moct sníst!
Dříve jsem si myslela, že je to asi ohromně složitý dezert, ale opak je pravdou. Teď v zimě byl hotový doslova za půl hodiny a pět minut. Mám takovou menší čtvercovou formu na dort, ale klidně si množství ingrediencí zdvojnásobte pro rozměry velkého plechu.
Míša řezy
Na těsto:
3 vejce
3 polévkové lžíce krupicového cukru
1 sáček vanilkového cukru
1 polévková lžíce oleje
2 polévkové lžíce kakaa
1 kávová lžička kypřícího prášku do pečiva
3 lžíce polohrubé mouky
špetka soli
Na krém:
250g tučného tvarohu
100g másla
3 polévkové lžíce krupicového cukru
Na polevu:
půlka hořké čokolády
kousek másla
1 polévková lžíce mléka
Začněte tím, že si rozpalte troubu na 170°C. Pak vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny, přilijte olej, přidejte kakao, mouku smíchanou s kypřícím práškem a tuhý sníh z bílků, do kterého jste před šleháním přidali špetku soli. Do máslem vymazané a moukou vysypané formy rozetřete těsto a dáte péct zhruba na dvacet minut. Začne krásně vonět a špejle se po zapíchnutí do těsta nebude lepit.
Když si chci ušetřit práci, místo vymazávání plechu používám pečící papír.
Mezitím si připravíte tvarohový krém z vaničky tučného tvarohu, rozměklého másla a cukru. Metličkou máte krém vyšlehaný dohladka za méně než minutu. Krém dejte odpočívat na chladné místo.
Upečený korpus hoďte na mráz i s plechem a chvilku počkejte. Pak ho už můžete potřít silnější vrstvou krému a polít čokoládovou polevou.
(Na vodní lázni rozpusťte v kastrůlku čokoládu, máslo a mléko.)
Hotový moučník dejte řádně vychladit. Je tak dobrý, že se nestihne rozpustit ani v přetopené místnosti.
Ale pro spojení chladu s chladem, což je mimochodem prospěšné proti nachlazení, doporučuju dát si trochu tvarohového krému s čokoládovou polevou stranou do plastové misky a nechat si z něj přes noc v mraze udělat zmrzlinu, toho pravého Míšu…